Zapiekanka kalafiorowa w sosie serowym

2014-07-04

Zapiekanka kalafiorowa w sosie serowym

 

Składniki dla 4 osób:

  • 1 podzielony na różyczki kalafior, ugotowany na pół twardo
  • ½ szklanki Bułki tartej pikantnej Prymat
  • 2 łyżki tartego sera parmezan

Sos serowy:

  • 1 litr mleka 3,2%
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 g pokruszonego sera pleśniowego
  • 1 łyżka posiekanych Pomidorów suszonych Smak
  • ½ łyżeczki Gałki muszkatołowej Prymat
  • 1 łyżeczka Przyprawy uniwersalnej do potraw Kucharek

 

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu na maśle podsmażyć mąkę (2 minuty), wlać gorące mleko i gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie dodać ser pleśniowy i suszone pomidory, doprawić  do smaku Przyprawą Kucharek i gałką muszkatołową.

Do tak przygotowanego sosu włożyć kalafiora, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać bułką tartą z parmezanem i piec około 20 minut w temperaturze 180°C.

 
<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link