Aktualności

2017-12-01

Wigilijne zupy

Na polskich stołach w okresie świąt dominuje barszcz czerwony serwowany z uszkami. Zaraz po nim prym wiedzie zupa grzybowa – równie smaczna, aromatyczna, po prostu wyjątkowa. To, co serwujemy w tym szczególnym dniu zależy od rodzinnej tradycji i regionu, a każdy przyrządzając wigilijne potrawy, dąży do tego, aby świąteczne spotkanie przy stole było po proste pyszne!

 

Tradycja mówi, że na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw. W zależności od regionu i kultywowanej tradycji wachlarz tych dań jest naprawdę szeroki. Taki podział widoczny jest przy wyborze zupy, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Chociaż prym wiedzie tutaj barszcz czerwony, najczęściej przygotowywany na wigilijną kolację, to coraz częściej pojawia się też zupa grzybowa, przygotowana z dużej ilości suszonych, szlachetnych grzybów. Aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak zupy należy dodać do niej wywar powstały z gotowania grzybów. Całość będzie niezwykle aromatyczna i treściwa zwłaszcza, że najlepiej smakuje podana z łazankowym makaronem. Nie brakuje też domów, w których nie pojawia się żadna z tych dwóch opcji, a w ich miejsce pojawia się np. zupa rybna. Jest to równie smaczna propozycja, mimo że nieco mniej popularna.

 

Przygotowując świąteczne zupy dążymy do tego, aby uzyskać niesamowity efekt. To głównie ten cel nam sprzyja, spędzając w kuchni wiele godzin przed planowaną wigilijną kolacją. Dla wszystkich zabieganych w tym dniu niezastąpionym „pomocnikiem” okazać mogą się produkty Kucharek, które nie tylko ułatwią gotowanie, ale też podkreślą wyjątkowy charakter wszystkich potraw - nie tylko zup.

 

Kucharek poleca przepisy na świąteczne zupy:

- Barszcz czerwony z krokietami

- Krem grzybowy

- Zupę rybną

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link