Wielkanocny żurek lubelski

2014-07-10

Wielkanocny żurek lubelski

Składniki na 6-8 porcji:
  • 11/2 szklanki ukiszonego żuru
  • 20 dag kiełbasy (podlaska, śląska, podwawelska)
  • 1 cebula (8 dag)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 11/2 łyżki świeżo startego chrzanu
  •  ¾ szklanki śmietany 18-procentowej
  • 2 szklanki odtłuszczonego wywaru z gotowania szynki
  • 2 1/2 szklanki wywaru z włoszczyzny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • po 5 ziaren Ziela angielskiego, Pieprzu czarnego mielonego 
  • 2 Liście laurowe 
  • 1-2 łyżeczki Przyprawy Kucharek Smak Wiosny
  • 1 łyżka Majeranku 
  • sól
  • Pieprz czarny mielony 
 
Sposób przygotowania:
Do wywaru z szynki wlać wywar z włoszczyzny oraz żur, dodać ziele angielskie pieprz, listek laurowy, przyprawę Kucharek i zagotować. Świeżo straty chrzan przelać na sitku wrzątkiem i dodać do zupy. Cebulę obrać, posiekać. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać kiełbasę, podsmażyć i włożyć do zupy. Zupę przyprawić majerankiem, zdjąć z ognia, zaprawić śmietaną, posypać posiekanymi jajkami i natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub razowym chlebem.

 

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link