Aktualności

2017-12-01

Tradycje świątecznego stołu

W wielu domach wciąż najważniejsza jest tradycja… Na stole co roku pojawiają się te same potrawy. Barszcz czerwony z własnoręcznie lepionymi uszkami z nadzieniem grzybowym, kapusta z suszonymi grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie w przyprawie korzennej, ryba faszerowana i karp w galarecie to najbardziej znane wigilijne dania.

 

Na deser serwuje się najczęściej sernik z bakaliami, kutię, kluski z makiem i koniecznie kompot z suszonych owoców. Święta niewątpliwie są czasem opartym na tradycjach, niemniej na przestrzeni lat i w zależności od regionów można zauważyć kilka kontrastów, które rozróżniają nasze świąteczne stoły.

 

Polskie zwyczaje kulinarne zaczynają się zmieniać i właśnie w przypadku ryb widoczne są największe zmiany. Tradycyjny karp przegrywa głównie z sandaczem i łososiem norweskim, rybą maślaną czy solą. Różnice regionalne istnieją także w przypadku zupy – Warszawiacy od zawsze w czasie wigilii zajadali się barszczem czerwonym z uszkami nadziewanymi grzybami, za to w Krakowie grzyby pojawiały się głównie w formie grzybowej zupy z łazankami. 

 

Inspiracje z Kucharkiem na Święta po kliknięciu na zdjęcie Kulebiaka:

 

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link