Aktualności

2017-12-01

Święta od kuchni…

Święta to nie tylko chwile spędzone z najbliższymi, ale również wielka kulinarna uczta na którą wszyscy czekają. Czerwony barszcz z uszkami, karp czy kutia bez których wprost nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu, to dopiero namiastka świątecznych pyszności. W kolejne dni prym wiodą pieczenie, zupy rybne i inne smakołyki.

 

Aby podkreślić wyjątkowość świąt i czas wspólnie spędzony z rodziną warto zadbać o kulinarną ich oprawę. Suto zastawiony stół smakołykami to doskonała okazja do celebrowania tych niezwykłych zimowych dni, dlatego świąteczne menu warto zaplanować nieco wcześniej.

 

Oczywiście, obowiązkowymi potrawami bez których już wprost nie wyobrażamy sobie Świąt to pyszny i esencjonalny barszcz czerwony, który swoim zapachem wabi zmysły domowników i przybyłych gości. Zaraz obok niego równie pożądaną potrawą jest karp, który w zależności od rodzinnych tradycji przygotowany jest  w galarecie lub faszerowany rozmaitymi dodatkami, np. pieczarkami. Równie pysznym, jak i często pojawiającym daniem na wigilijnym stole są pierogi z kapustą i grzybami, których tajemnica niezwykłego smaku tkwi w przygotowanym farszu.

 

Poza sztandarowymi potrawami wigilijnymi, w kolejne świąteczne dni warto skusić się na przygotowanie smacznych i aromatycznych dań mięsnych. Doskonałą propozycją są soczyste i kruche pieczenie, które w zależności od smaku można przygotować z wołowiny lub wieprzowiny. Aby podkreślić ich walory smakowe warto skusić się na finezyjne polanie Sosem pieczeniowym jasnym Kucharek.

 

Dla urozmaicenia menu w drugi dzień Świąt warto skusić się na przygotowanie aromatycznej zupy grzybowej, która idealnie rozgrzewa i komponuje się z zimową aurą. Jej kulinarny efekt z pewnością wywoła zachwyt wśród domowników.

 

Aby świąteczne menu było wyjątkowe warto w nim uwzględnić, m.in.:

 

- Cielęcina z pomarańczami 

Dorsz pieczony

Karp w galarecie

Aromatyczna zupa borowikowa 

Barszcz czerwony 

Pieczona pierś z gęsi

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link