Świąteczne łazanki zapiekane z kapustą

2014-12-17

Świąteczne łazanki zapiekane z kapustą

Składniki dla 4 osób:

50 dag mąki pszennej

3 jaja

Przyprawa do potraw Kucharek

Szczypta Pieprzu czarnego mielonego 

Sól morska

8 łyżek letniej, przegotowanej wody

1 kg kapusty kiszonej

1 biała cebula

200 g pieczarek

Majeranek 

Bułka tarta 

4 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, w środek wbić jaja, dodać wodę i szczyptę soli. Ciasto zagnieść, podzielić na trzy części – każdą z nich rozwałkować na cienkiej grubości placek i pozostawić do wysuszenia. W między czasie przygotować kapustę. Kiszoną kapustę ugotować w wodzie, następnie ostudzić i posiekać na małe kawałki. Pieczarki obrać pokroić w drobną kostkę i wraz z posiekaną cebulą przesmażyć na patelni. Do grzybów i cebuli dodać posiekaną kapustę i wymieszać doprawiać do smaku Przyprawą do potraw, pieprzem i majerankiem. Gotowe placki zawinąć w rulony i kroić na paski, następnie każdy rozwinąć i wykrawać kwadraty posypując gotowe mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą, do wrzącej wykładać łazanki do momentu aż się zagotują. Ugotowane łazanki wymieszać z kapustą i przełożyć do wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia, wyrównać wierzch. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. 

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link