Sałatka ze szparagów i wędzonego łososia

2017-03-01

Sałatka ze szparagów i wędzonego łososia

Składniki dla 4 osób:

  •  200 g makaronu penne
  • 300 g zielonych szparagów
  • 100 g zielonego groszku w zalewie
  • 100 g wędzonego łososia norweskiego
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • 2 czerwone cebule

Sos:

  • 2 łyżeczki Przyprawy do potraw Kucharek Smak Wiosny
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka Musztardy sarepskiej Prymat
  • Sok z ½ cytryny 
  •  

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować i odstawić do ostygnięcia. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i gotować przez ok. 3 minuty we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę. Ugotowane szparagi pokroić na mniejsze kawałki, dodać odsączony groszek, pokrojonego w paski łososia, pokrojone na połówki pomidorki oraz pokrojone w piórka cebule. Wszystko połączyć z wystudzonym makaronem penne. Tak przygotowaną sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem. Można również dodać mały pęczek rukoli i całość udekorować świeżą natką pietruszki.

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link