Pasztet Wielkanocny

2014-07-09

Pasztet Wielkanocny

Składniki dla 4 osób:

  • Po 50 dag mięsa wieprzowego i cielęcego z łopatki,
  • 20 dag surowego boczku,
  • 50 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej,
  • 1 kajzerka,
  • po 1 cebuli, marchewce (po 10 dag),
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 3 jajka,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego i jałowca,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pieprz czarny mielony
  • Przyprawa do potraw Kucharek


Sposób przygotowania:

Grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godz. Mięso umyć i osączyć. Cebule obrać. Marchewkę oczyścić i opłukać. Mięso, boczek, cebulę, marchewkę oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem liścia laurowego Prymat i reszty przypraw. Pod koniec duszenia włożyć umytą, pokrojoną na kawałki wątróbkę. Uduszone mięso, wątróbkę i boczek wyjąć, a w sosie namoczyć bułkę i odcisnąć. Mięso, boczek wątróbkę, bułkę i warzywa trzykrotnie zemleć, wbić jajka, wsypać przyprawy Prymat i starannie wymieszać.

Dno i boki formy wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wyłożyć paskami słoniny. Do formy włożyć masę mięsną, ugniatając ją łyżka, tak aby w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Wyrównać powierzchnię szerokim nożem maczanym w letniej wodzie.
Piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C. Ostudzić, wyjąć z formy i pokroić na plastry.

 

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link