Paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną

2014-12-17

Paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

300 g pieczarek

200 g borowików mrożonych

2 białe cebulki

3 łyżki masła klarowanego

3 łyżki suszonej żurawiny

Natka pietruszki suszona, Papryka słodka mielona 

2 łyżki koperku

2 żółtka

Przyprawa do potraw Kucharek

Pieprz czarny mielony

 

Przygotowanie:

Ciasto wyjąć z zamrażarki, rozmrozić. Przygotować farsz: grzyby i cebulę umyć i obrać, posiekać odpowiednio na plasterki i w pióra. W głębokim rondelku rozgrzać masło, wrzucić grzyby i cebulę i dusić do miękkości. Ostudzić, wymieszać z posiekanym wcześniej koperkiem i suszoną żurawiną, doprawić.

Ciasto francuskie rozwałkować, pokroić na prostokąty o szerokości 10 cm. Na podstawę każdego, w 2 cm odstępie od krańca nakładać farsz i zawinąć z drugiej strony, zlepiając brzegi. Przełożyć na blachę do pieczenia i gotową roladę pokroić na kawałki o wielkości 3 cm. Wierzch każdego posmarować rozmąconymi uprzednio żółtkami i wedle uznania posypać słodką papryką. Gotowe paszteciki piec w nagrzanym piekarniku, w 175 stopniach ok. 15 minut na złoty kolor.

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link