Podręcznik savoir-vivre'u

2014-07-10

Nakrycie stołu - Zastawa

Zastawa

Zastawa powinna składać się z tylu talerzy, z ilu dań planowany jest posiłek. W przypadku, gdy cały obiad składać się będzie z trzech dań (przystawka, zupa, danie główne) na stole powinny znaleźć się trzy położone na sobie talerze. Zaczynamy od największego, służącego do dań głównych, a kończymy na talerzu do zupy. Talerzyki do pieczywa oraz sałatki układamy po lewej stronie od głównego nakrycia. 

Niezależnie od konfiguracji, wszystko pieczętujemy serwetką, którą goście będą mogli położyć sobie na kolanach. Serwetkę można również umieścić z lewej strony zastawy. Ważne, by serwetki były tradycyjnie złożone, w trójkącik lub zwinięte w specjalnej obrączce położonej obok talerzyka, wyszukane wzory składania serwetek stosowane są jedynie w restauracjach. 

Brzeg największego talerza powinien być ustawiony na równi z krawędzią stołu, a pomiędzy poszczególnymi nakryciami powinno być co najmniej 60 centymetrów wolnego miejsca, żeby nasi goście nie trącali się łokciami podczas jedzenia.

 
<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link