Podręcznik savoir-vivre'u

2014-07-10

Nakrycie stołu - Sztućce

Sztućce
Kolej na sztućce, które układamy według następujących zasad:
  • po prawej stronie noże i łyżki (noże skierowane ostrzem w stronę talerza), w kolejności odpowiadającej podawanym potrawom
  • po lewej stronie powinny znajdować się widelce, także wg kolejności podawanych dań
  • jeżeli dodatkowo przewidujemy deser, to sztućce takie powinny znaleźć się nad talerzem (łyżeczki skierowane główką w lewo, widelczyki – główką w prawo)
Uwaga: tylko 3 sztućce mogą leżeć po każdej stronie nakrycia. Jeśli przewidujemy więcej potraw, odpowiednie sztućce powinniśmy donosić sukcesywnie.
 
Zewnętrzne sztućce, czyli te leżące najdalej od talerzy, używane są jako pierwsze. Widelce i łyżki w Polsce układamy wypukłą stroną do dołu. Ciekawostką jest to, że we Francji i w Stanach Zjednoczonych na oficjalnych przyjęciach układa się je wypukłą stroną do góry. Jeśli mamy specjalne podstawki pod sztućce, tzw. koziołki, to układamy je po prawej stronie nakrycia a na nich kolejno: widelec ząbkami do dołu i nóż ostrzem w stronę talerza.
 
Oczywiście elegancja wymaga, by wszystkie sztućce były z tego samego kompletu!
 
O tym, jak jeść poszczególne potrawy, można przeczytać w sekcji „Co czym i jak jeść?”, poniżej podajemy kilka żelaznych zasad dotyczących użycia sztućców:
  
NÓŻ
 
- nóż trzymamy zawsze w prawej ręce
- noża nie używamy do makaronów, bigosu, omletów, jarzyn i ryb oraz ziemniaków, a także sałaty
- nóż możemy użyć (choć nie musimy) do kotletów mielonych, pierogów, naleśników i placków ziemniaczanych
 
Rodzaje noży: inne noże stosujemy do mięsa (zwykłe), do polędwicy (z ząbkami, mocno zaostrzone), do ryby (szerokie, tępe, ze spiczastym końcem), do masła (szerokie, bez ostrza, kładziemy je z lewej strony nakrycia obok talerzyka deserowego), do owoców
(małe, ostre, spiczaste), do sera (z dziurkami lub łopatka do sera).
 
WIDELEC
 
- widelec trzymamy w lewej ręce (jeśli jemy widelcem i nożem), a w prawej, jeśli jemy samym widelcem
- widelec trzymamy brzuszkiem do góry podczas odkrawania kawałków potraw, a brzuszkiem do dołu podczas jedzenia samym widelcem

Rodzaje widelców: duże, z długimi ząbkami (do drugiego dania), nieco mniejsze (do zakąsek), do ryby (szeroki), małe, z 2-3 ząbkami (do deserów, ciast)
 
ŁYŻKA
 
- łyżkę trzymamy w prawej ręce (wyjątek stanowi spaghetti, przy jedzeniu którego łyżkę trzymamy w lewej, a widelec w prawej ręce)
- łyżkę wkładamy do ust spiczastą stroną (sposób francuski) lub bokiem (sposób angielski)

Rodzaje łyżek: największe łyżki służą do nakładania sosów i potraw, łyżki „stołowe” to łyżki do zupy (wyjątkiem są zupy podawane w filiżankach, do których podajemy małe łyżeczki), mniejsze łyżeczki to kolejno: łyżeczki deserowe, do lodów, do herbaty i do kawy (malutkie do espresso, o długiej rączce do cafe latte), specjalne łyżki są do konfitur (z wyżłobieniem, pozwalającym na odcieknięcie płynu), do kompotu, do sałatki (często połączone z szerokim widelcem sałatkowym).

PAŁECZKI, SZCZYPCZYKI

Pałeczki podawane są do dań chińskich, japońskich, etc. Jeśli jedna nie potrafimy jeść pałeczkami, bez problemu możemy poprosić o zestaw tradycyjnych sztućców.

Szczypczykami pomagamy sobie podczas jedzenia ostryg, ślimaków i homarów.
 
Co zrobić ze sztućcami po zjedzeniu?
 
Jeżeli chcesz przerwać na chwilę jedzenie, ułóż na talerzu skrzyżowane sztućce z czubkami skierowanymi do środka talerza. Będzie to jasny sygnał, że jeszcze nie skończyłaś posiłku. Natomiast po zjedzeniu powinno położyć się sztućce równolegle „na godzinę piątą”.
 
Łyżkę po zjedzeniu zupy zostawiamy w talerzu (pamiętajmy, że elegancja zabrania przechylania talerza do zupy, więc zawsze odrobina płynu zostanie na dnie naczynia). Widelczyk deserowy również zostawia się na talerzyku, po lewej stronie łyżeczki.
 
<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link