Podręcznik savoir-vivre'u

2014-07-10

Nakrycie stołu - Kieliszki i szklanki

Kieliszki i szklanki
W przypadku kieliszków kierujemy się inną zasadą, niż przy sztućcach, czyli ustawiamy kieliszki odwrotnie do kolejności korzystania, stawiając je po prawej stronie talerza, nad nożami i łyżkami. Napoje do kieliszków nalewamy jedynie do ich 2/3 wysokości, za wyjątkiem szampana, który nalewamy do 1/3 wysokości kieliszka. Nie nalewamy napoju, jeśli gość jeszcze nie wypił poprzedniej porcji. Wszystkie napoje (także zupę!) serwujemy z prawej strony.
 

Oto kilka praktycznych porad dotyczących dobrania odpowiednich kieliszków do wybranychtrunków:

 

Białe wino – kieliszki duże, z wysoką nóżką, za którą trzymamy, dzięki której nie ogrzewamy ręką trunku, a ten nie traci przez to smaku

 

Czerwone wino – kieliszki niższe niż do białego wina, o bardziej zaokrąglonym kształcie i dosyć dużym kielichu, nóżka niewysoka, trzymamy za czaszę

 

Wina deserowe, cocktaile – serwujemy w kieliszkach średniej wielkości i szerszych u góry

 

Likier – małe kieliszki o krótkiej nóżce lub wysokie podłużne

 

Szampan i wina musujące – szerokie i płytkie kieliszki na wysokiej nóżce lub smukłe i wysokie, kształtem zbliżone do tulipana, o niskiej nóżce

 

Koniak – kieliszki średniej wielkości, z pękatą czaszą i niską nóżką, dzięki czemu możemy ogrzewać trunek ręką i wydobyć jego aromat

 

Wódka – podajemy ją w małych kieliszkach z nóżką lub bez, w kieliszkach z nóżką serwowane są wódki czyste i gatunkowe, w kieliszkach bez nóżki tylko czyste

 

 

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link