Aktualności

2017-03-20

Menu na Wielkanoc

Powoli zbliża się Wielkanoc, a co za tym idzie – warto pomyśleć o skomponowaniu odpowiedniego menu na świąteczne dni.

 

Na pewno na naszych stołach muszą znaleźć się jajka. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Najprostszym jest podanie jaj ugotowanych na twardo w miskach, tak żeby siedzący przy stole mogli je obierać i zjadać dowoli. Jajka świetnie łączą z sosem tatarskim. Dzięki niemu uzyskują wyrazisty smak i cieszą się ogromną popularnością wśród uczestników śniadania wielkanocnego. Żeby sos miał odpowiedni aromat, warto dodać do niego trochę Przyprawy do zup i potraw w płynie Kucharek. Świetnym pomysłem na wielkanocne danie są także jaja faszerowane. Najczęściej farsz stanowi kilka składników połączonych  ze sobą. Używa się szynki, rzodkiewki, śledzi, warzyw i wielu innych składników, które sprawiają, że wielkanocne jajka smakują jeszcze lepiej.

 

Nie zapominajmy, że Wielkanoc to nie tylko śniadanie. Na świąteczny obiad zazwyczaj przygotowuje się zupę. W tej roli zawsze sprawdza się żurek, barszcz biały oraz zupa chrzanowa.

 

Propozycją na drugie danie może być pieczeń. Kluczowe jest oczywiście wybranie soczystego mięsa, ale niemniej ważne okazuje się przyrządzenie odpowiednio doprawionego sosu. Czasem w ferworze wiosennych porządków i świątecznych obowiązków brakuje nam na wszystko czasu. Wtedy warto sięgnąć po gotowy sos pieczeniowy, który pozwoli nam szybko przyrządzić mięso na świąteczny obiad.

 

Kucharek poleca wielkanocne menu:

- Barszcz biały

- Gicz cielęca duszona w sosie musztardowo-warzywnym

- Krem chrzanowy

- Kwartet jaj wielkanocnych

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link