Podręcznik savior-vivre'u

W przypadku kieliszków kierujemy się inną zasadą, niż przy sztućcach, czyli ustawiamy kieliszki odwrotnie do kolejności korzystania, stawiając je po prawej stronie talerza, nad nożami i łyżkami.
Są potrawy, które można jeść palcami. Co do nich należy?
Jak poprawnie układać sztućce na stole?
Obrus oczywiście powinien być idealnie czysty i świeży, wyprasowany tak, żeby nie widać było śladów składania. Rozmiar tkaniny musi być tak dobrany...
Zastawa powinna składać się z tylu talerzy, z ilu dań planowany jest posiłek. W przypadku, gdy cały obiad składać się będzie z trzech dań...
Pieczywo należy podawać w specjalnym koszyczku ustawionym pośrodku stołu. Do pieczywa nie używamy noża, tylko odłamujemy je rękami. Ułamany kawałek możemy ...
Do przystawek pasuje zarówno wino czerwone, jak i białe – wytrawne. Do ryb i drobiu (białego mięsa) podajemy wino białe, wytrawne lub półwytrawne, schłodzone do temperatury 10-14 stopni Celsjusza. Wytrawne białe wino pasuje również do...
Reguły właściwego usadzania gości przy stole są bardzo skomplikowane i wymagają połączenia wiedzy o etykiecie ze znajomością zapraszanych osób. W sytuacjach prywatnych protokół nie jest...
YouTube Link