Aktualności

2017-12-01

Kulinarny kalendarz przygotowań do Świąt

Zapach pomarańczy i prawdziwej choinki, oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę i wymarzony prezent od najbliższych, to wszystko składa się na niezwykłą atmosferę Świat Bożego Narodzenia. Tym cudownym chwilom od zawsze towarzyszą wyjątkowe potrawy. Kuchnia i stół stają się magicznym miejscem przepełnionym radością wspólnego ucztowania. Poprzez świąteczne potrawy wyrażamy przywiązanie do tradycji, a wigilijny stół zbliża nas do siebie pozwalając choć na chwilę oderwać się od codziennych obowiązków.

 

Postarajmy się, aby te Święta przepełnione były radością i cudowną atmosferą, a wigilijne potrawy zachwycały smakiem i wypełniały nasz dom niezwykłym aromatem.

 

KULINARNY KALENDARZ PRZYGOTOWAŃ DO ŚWIĄT:

 

Kilka dni przed świętami proponujemy ugotować barszcz czerwony z jabłkami i majerankiem. Podobnie powinniśmy postąpić z kapustą z grzybami, która po kilku dniach będzie zdecydowanie smaczniejsza. Przyda się także jako nadzienie do pierogów i uszek wigilijnych, które radzimy przygotować wcześniej, bo w wigilię zapewne nie będzie na to czasu.

Można również kilka dni przed świętami zrobić sosy, które podamy do pieczonych mięs.

 

Powinno się też wcześniej nabyć karpia lub inną ulubioną rybę, z której przygotujemy rybę faszerowaną i w galarecie.

 

Dwa-trzy dni przed Wigilią możemy upiec ciasta. Babka czy piernik nie straci swojej świeżości, a ponadto wcześniej przygotowany piernik można wykorzystać do przygotowania sosu piernikowego.

 

Dzień przed Wigilią warto również zamarynować świeże filety rybne, które będziemy smażyć bezpośrednio przed podaniem.

 

Koniecznie trzeba pamiętać, aby odpowiednio wcześnie namoczyć suszone grzyby, owoce oraz ewentualnie fasolę i groch. Należy też namoczyć i zamarynować filety śledziowe.

 

Warto również pamiętać o namoczeniu maku oraz przygotowaniu masy makowej z bakaliami do ciast, pierogów i łazanek.

 

No i jeszcze jedno – pamiętajmy o zamarynowaniu gęsi, kaczki, szynki, indyka i innych mięs, którymi będziemy zajadać się w pierwszy i drugi dzień świąt. Rano wstaniemy i jedyne, co będziemy musieli zrobić, to wstawić mięso do piekarnika. Do tego podamy przygotowane wcześniej konfitury i sosy… I świąteczny obiad gotowy.   

 

Inspiracje z Kucharkiem na Święta po kliknięciu na zdjęcie Kulebiaka:

 

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link