Kluski w sosie szpinakowo-serowym

2014-07-01

Kluski w sosie szpinakowo-serowym

Składniki:

 

Ciasto: 

  • 100 g zmielonego białego sera
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g masła
  • jajko
  • Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek 
  •  

Sos szpinakowo-pserowy:

  • 400 g blanszowanych świeżych liści szpinaku (sparzonych wrzątkiem)
  • 2 łyżki pokrojonych w cienkie paseczki julienne suszonych pomidorów
  • 200 g sera pleśniowego gorgonzola
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml śmietany 36%
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek 


Sposób przygotowania:

Ser wymieszać z żółtkiem, masłem, ubitą pianą z białka, mąką i szczyptą Przyprawy Kucharek. Formować kluski i gotować we wrzątku do miękkości.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i wyciśnięty czosnek, dodać ser oraz białe wino i gotować 5 minut na małym ogniu. Gdy ser się rozpuści dodać śmietanę, liście szpinaku oraz suszone pomidory a całość doprawić do smaku Przyprawą do potraw Kucharek.

Do sosu można dodać uprzednio zamarynowane i upieczone piersi z kurczaka.

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link