Aktualności

2017-09-04

Jesień ma smak grzybów

Wraz z końcem wakacji warto wprowadzić małe zmiany w dotychczasowym menu. Zamiast chłodników można przygotowywać rozgrzewające zupy i dania jednogarnkowe, a sezonowe warzywa zastąpić grzybami. Będzie zdrowo, pożywnie i smacznie!

 

Grzyby to prawdziwe leśne skarby, w dodatku dające wiele kulinarnych możliwości. Dlatego też we wrześniu i październiku warto tak zaplanować swoje menu, aby możliwie jak najwięcej pojawiło się dań z ich udziałem. Chociaż z największym sentymentem podchodzimy do zupy grzybowej, której aromat i smak przypomina beztroskie lata dzieciństwa, to jednak grzyby doskonale nadają się również jako dodatek do farszów – m.in. krokietów czy roladek. Przynajmniej raz w sezonie warto pokusić się o przyrządzanie aromatycznego sosu grzybowego, którego strużka nada oczekiwanego efektu serwowanemu mięsiwu.

 

Pomysłów na wykorzystanie grzybów jest tak wiele, że nie sposób wypróbować ich wszystkich. Jednak odpowiednio zaplanowane menu na jesień pozwoli nam skosztować klasykę dań z nimi w roli głównej. Produkty Kucharek doskonale współgrają z naturalnymi walorami grzybów, dlatego do dań z ich wykorzystaniem warto dodać już niewielką szczyptę Przyprawy uniwersalnej czy też do przyrządzenia sosu – Rosołu warzywnego. Efekt będzie genialny!

 

Kucharek poleca:

Krem borowikowy

Kurczaka w sosie grzybowym

Barszcz biały z kurkami i chrupiącą szynką

Gołąbki z kaszą i warzywami w sosie grzybowym

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link