Hummus - tradycyjny krem z cieciorki

2017-12-27

Hummus - tradycyjny krem z cieciorki

Hummus to potrawa pochodząca z bliskiego wschodu, która szczególnie popularna jest w kuchni żydowskiej, arabskiej i kaukaskiej. Ze względu na zawartość żelaza, witaminy C oraz błonnika, Humus z pewnoscią zyska uznanie osób ceniących sobie zdrowy styl życia. Z kolei łatwość i szybkość przygotowania zachęci najbardziej zabieganych.

 

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki
  • garść ziarna sezamu lub 3-4 łyżki pasty sezamowej Tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • sok z jednej dużej cytryny 
  • Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek


Sposób przygotowania:

Cieciorkę odcedzić od zalewy. Sezam prażyć na suchej patelni aż nabierze złotego koloru. Zmiksować ciecierzycę, sezam i rozgnieciony czosnek, dolewając powoli oliwy. Na końcu dolać sok z cytryny i doprawić Przyprawą Kucharek.

Podawać z chlebem pita lub w osobnej miseczce do nabierania na kawałki wazryw.

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link