Gicz cielęca duszona w sosie musztardowo-warzywnym

2014-07-10

Gicz cielęca duszona w sosie musztardowo-warzywnym

Składniki dla 4 osób:

  • 4 gicze cielęce
  • 4 łyżki Włoszczyzny suszonej Kucharek
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1,5 l Rosołu z kury Kucharek
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 2 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
  • do smaku: Sól morska w młynku, Chili pieprz cayenne, Gałka muszkatołowa mielona Prymat
  • 4 łyżki Chrzanu żurawinowego Smak

Marynata:

  • 1 opakowanie Przyprawy do pieczeni Prymat
  • 4 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:
Gicze cielęce umyć, osuszyć i natrzeć marynatą powstałą przez połączenie jej składników. Każdą gicz obsmażyć na złoty kolor, dodać włoszczyznę suszoną Kucharek, pokrojone w kostkę cebule i pokrojone w plastry ząbki czosnku, a następnie wlać rosół i gotować do miękkości. Mięso wyjąć, a sos zmiksować na jednolity krem, dodając śmietanę i musztardę. Gicze podawać z chrzanem żurawinowym.
<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link