Podręcznik savoir-vivre'u

2014-07-10

Co, czym i jak jeść

Pieczywo

Pieczywo należy podawać w specjalnym koszyczku ustawionym pośrodku stołu. Do pieczywa nie używamy noża, tylko odłamujemy je rękami. Ułamany kawałek możemy posmarować masłem. Kanapki możemy robić przy śniadaniu, na oficjalnych przyjęciach nie wypada nakładać wędliny i sera na chleb.

Jeśli lubimy tosty na śniadanie, toster należy ustawić obok na osobnym stoliku.

 

Masło

Masło podajemy na stół w maselniczce lub na talerzyku z drewnianą łopatką do nakładania lub specjalnym szerokim, tępym nożem. Za pomocą tego noża należy kawałek masła nałożyć na swój talerzyk i smarować kawałki chleba na talerzyku (nie w ręce).

 

Jajka

Jajka na twardo podajemy obrane i podzielone na cząstki (wyjątkiem są wielkanocne pisanki). Jajka na miękko podajemy w specjalnych kieliszkach i obieramy ze skorupki po obtłuczeniu jej łyżeczką. Jajka faszerowane podaje się w połówkach skorupek i je widelczykiem.

 

Drób

Kurczaka i inny drób powinno się jeść nożem i widelcem. Na jedzenie palcami można pozwolić sobie tylko w barach szybkiej obsługi.

 

Spaghetti

Spaghetti można jeść na 2 sposoby: za pomocą samego trzymanego w prawej ręce widelca, na który okrężnym ruchem nabiera się makaron, opierając widelec o dno talerza lub za pomocą widelca i łyżki, pomagając sobie trzymaną w lewej ręce łyżką przy nakręcaniu makaronu na widelec.

 

Ryby

Ryby należy jeść szerokim widelcem i specjalnym, przeznaczonym do tego celu nożem o szerokim, tępym, skośnym ostrzu. Ryby wędzone i śledzie spożywamy za pomocą zwykłego noża i widelca. Ości odkłada się na brzeg talerza.

 

Dżem

Dżem czy marmoladę podaje się na stół na talerzyku z łyżeczką. Każdy z gości nakłada sobie łyżeczką dżem na własny talerzyk, a następnie nożem nabiera dżem na pieczywo.

 

Wędliny

Wędliny podajemy na stół na półmisku lub talerzu. Będą wyglądać szczególnie apetycznie, jeśli półmisek zostanie przybrany zieleniną, np. listkami sałaty.

 

Owoce morza

 

Krewetki je się w pucharkach lub miseczkach, jeśli podawane są jako koktajl albo sałatka. Grillowanie krewetki królewskie je się palcami: odrywa się główkę, obiera pancerzyk i zjada zawartość.

 

Ostrygi odcina się nożykiem od muszli, wyrzuca ciemne niejadalne części, a wnętrze zjada skropione sokiem z cytryny.

 

Ślimaki i małże lub mule trzyma się w szczypczykach i zjada trzymanym w prawej ręce małym widelczykiem.

 

Kawior nakłada się łyżeczką z miseczki na małą kanapkę lub tost i skrapia sokiem z cytryny.

 

Owoce

 

Jabłka i gruszki: dzielimy nożykiem na części, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i zjadamy owoc po kawałku.

 

Truskawki podajemy bez szypułek, z cukrem pudrem i bitą śmietaną.

 

Brzoskwinie obiera się ze skórki nożykiem, przekrawa na pół, wyjmuje pestkę i zjada po kawałku.

 

Kiwi podajemy przekrojone na pół i zjadamy łyżeczką.

 

Winogrona i czereśnie zjada się w całości, pestki odkładamy łyżeczką na talerzyk.

 

Śliwki rozrywamy na pół palcami, wyjmujemy pestki i zjadamy owoc.

 

Banany obiera się ze skórki do połowy i zjada, systematycznie obierając skórkę dalej.

 

Pomarańcze i mandarynki obiera się ze skórki i zjada cząstkami.

 

Grejpfruty kroi się na połówki i zjada łyżeczką.

 

Melony, ananasy i arbuzy je się widelczykiem pokrojone w kostkę.

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link