Barszcz czerwony z suszoną śliwką

2014-12-17

Barszcz czerwony z suszoną śliwką

Składniki dla 4 osób:

1 kg buraków

1,5 l wody

Rosół warzywny Kucharek

Pęczek włoszczyzny

50 g grzybów suszonych

100 g śliwek suszonych

200g malin mrożonych

1 czerwona cebula

3 łyżki cukru

Liść laurowy, Majeranek i Czosnek granulowany Prymat

Sól, Pieprz czarny mielony 

Dodatkowo, ewentualnie 100 ml koncentratu barszczu czerwonego

 

Przygotowanie:

Buraki upiec w łupinach w temperaturze ok. 180 stopni. Miękkie ostudzić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Namoczyć grzyby, przygotować bulion warzywny. Na rozgrzanej patelni zarumienić pokrojoną w kostkę cebulkę i wraz z obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyzną przełożyć do garnka. Dodać liść laurowy i przygotowane wcześniej buraki, maliny a następnie zagotować. Dodać szczyptę czosnku, sól, 3 łyżki cukru i suszone śliwki (wedle uznania można dodać koncentrat barszczu czerwonego). Zagotować. Podawać wedle uznania z krokietem naleśnikowym, uszkami lub pasztecikami drożdżowymi.

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link