Tradycyjne trio na świątecznym stole

Tradycyjne trio na świątecznym stole

Już od lat niezastąpionym elementem wielkanocnego stołu są jaja na twardo. Chociaż w każdym domu serwowane są w nieco innej formie i mają inny smak, to łączy je wspólny mianownik: królują obowiązkowo na świątecznym stole, na którym pojawiają się zaraz obok specjalnie przygotowywanego na tę okazję – pasztetu oraz kremu chrzanowego.

Bezsprzecznie jaja są symbolem Wielkanocy. Tradycyjnie podawane są one z niewielką ilością majonezu lub specjalnie dla tych, którzy wolą nieco bardziej ostry charakter – z kremem chrzanowym. Nie brakuje jednak bardziej wyszukanych inspiracji z ich wykorzystaniem, które wcale nie będą bardziej pracochłonne. Jaja faszerowane rozmaitymi dodatkami zyskają bardziej wyrafinowany smak i apetyczny wygląd. Pyszną propozycją jest kwartet wielkanocny. Aby go przygotować, należy stworzyć cztery odmienne składem nadzienia – skomponowane w zależności od smaku z różnych połączeń. Do jaj doskonale pasują kapary, anchois, suszone pomidory, czarne oliwki, lecz to nie koniec możliwości. Położone na talerzu cztery pyszne, ale różne propozycje jaj, udekorowane mieszanką kiełków, pomidorkami koktajlowymi i świeżym koprem, a dla uzyskania wyśmienitego smaku doprawione Przyprawą do potraw Kucharek – z pewnością zachwycą wyglądem i znakomitym efektem kulinarnym.

Oczywiście w trakcie Świąt nie może na stole zabraknąć mięsnych dodatków – jak przyrządzonego na tę wyjątkową okazję pasztetu. Przygotowany z połączenia łopatki wieprzowej i cielęcej będzie kruchy i delikatny w smaku, a każdy kolejny jego kęs będzie po prostu rozpływał się w ustach.

Natomiast na obiad doskonałą alternatywą dla popularnego barszczu białego jest krem chrzanowy. Aksamitna konsystencja zupy doprawionej ostrością chrzanu tworzy pyszną całość.